Uudised

USA suursaadik George Kent külastas Luua Metsanduskooli

Täna võõrustas Luua Metsanduskool uhket külalist, kui USA suursaadik Eestis George P. Kent astus lõuna paiku Luua Metsanduskooli uksest sisse. Kohtumisel arutati mitmeid olulisi teemasid, mis puudutasid nii metsandust kui ka tulevikuperspektiive selles valdkonnas.
 

Esmalt kohtus suursaadik direktori kohusetäitja Meelis Kalliga, kellega arutleti metsanduse rolli üle Eestis ja anti põgus ülevaade praktilisest metsandusharidusest Eestis. Edasi kohtus ta kogu kooliperega, kel oli võimalus teadmiste omandamise kõrvalt temaga kohtuma tulla ning tegi seejärel ka lühikese ringkäigu koolihoonetes.


Üks põnevatest teemadest, mis kohtumise käigus arutluse alla tuli oli kooli temaatikale kohaselt metsanduse mõjule kliimamuutustest ning tuleviku puuliigid. Kent väljendas huvi selle vastu, kuidas loodust ja inimest vajadusi paremini tasakaalus hoida, eriti olles teadlik kliimamuutuste mõjust metsadele ja nende kasvule.


Teine oluline aruteluteema oli seotud tuleviku töökätega metsanduses. Küsimus, kes hakkab tegema füüsilist tööd metsas, kui noored enam traditsioonilisi töid ei eelista, tõi esile vajaduse mõelda innovaatiliselt ja leida uusi lähenemisviise nii kutsehariduses kui kohandada ka tööturgu, ühena lahendustest nähakse seniste protsesside veel suuremat automatiseerimist.


Suursaadik Kent rääkis ka Luua Metsanduskooli jõundud näitusest "Tolmeldajatest - Pollination Investigation", mis tutvustab putukate ja mesilaste olulisust ökosüsteemis. Suursaadikul on endal sügavam huvi just putukate vastu, ta on ise mesinik ning on mesilasi pidanud tänaseks nii Ukrainas, Eestis kui USA-s. Kent julgustas Luua õppijaid vabadel hetkedel näitust rohkem uurima, et mõista meid ümbritsevat keskkonda veel paremini. Inglise keele õpetaja Reet lubas näitust oma tundidesse põimida, sest lisaks looduse mõistmisele on kolmes keeles olev selgitustekst võimalus avarada ka sõnavara. Näitus jääb Luua õppehoone fuajeesse aprilli alguseni, seega saavad kõik huvilised veel pilgu peale visata. 


Kohtumisel tõi suursaadik välja ka USA metsanduse eripärad, rõhutades riigiomandis ja eraomandis olevate metsade erinevusi ning olulisust metsatulekahjude ennetamisel, eriti kliimamuutuste kontekstis -  ta rõhutas, et USA-s on mastaabid hoopis teised ning seal võib mõni eramets olla suurem kui kogu Eesti pindala kokku.


Lisaks jagas Kent huvitavaid teadmisi põliselanike traditsioonidest Californias, kus sekvoiasid tuleb teadlikult põletada, et käbid saaksid avaneda ning liik on ainult selle kaudu jätkusuutlik. Ta rõhutas kultuuriliste teadmiste jagamise tähtsust, sest sekvoiade majandamise tarkus on sealkandis kohati hääbumas ning täna käiakse seda õppimas põliselanikelt, kes on seda oma vanaisadelt õppinud varases nooruses. Olulisi teadmisi tuleb anda edasi põlvest põlve.


Tutvustasime suursaadikule ka Eesti metsanduse ja metsandushariduse eripärasid ning praktikavõimalusi nii Eestis kui välismaal. Arutelud hariduspoliitika üle USA-s tõid esile kahe riigi sarnasusi ja erinevusi selles valdkonnas.


Kohtumine suursaadik Kentiga avas uusi võimalusi tulevaseks koostööks ning rõhutas vajadust mitmekesistada õpirännet ja haridusuuendusi. Metsanduskool oli suursaadiku esimene kutsekooli külastus ametliku visiidi raames, mis on koolile suur tunnustus. Suursaadik, kes hoolib loodusest ja kelle residents asub Pirital puude varjus, sai Luua Metsanduskoolis kokku panna linnupesakasti – loodetavasti jääb see sümbolina meenutama tärkavat kevadet, metsanduse liigirohkust ja jätkusuutlikkust ning käelisi oskusi.