Uudised

Rohkem pilte

Luua metsas tegid häält Husqvarna uued saed

Läinud neljapäeval, 14. märtsil oli Luua metsanduskooli lähedane mets täis uhiuute saagide häält. Kooli koostööpartner Husqvarna esitles kahte uut mootorsaagi - 545 Mark II ja 550 XP® Mark II. Mõlemad uued saed on nn profiklassi saed – mõeldud elukutselistele metsameestele igapäevaseks töötegemiseks.

Päev algas koolis, kus Husqvarna esindajad andsid ülevaate firmast ning selle toodetest. Tegu on ettevõttele olulise aastaga, sest esiteks tähistab Husqvarna sel aastal 330 aasta möödumist ajast, mil asutati relvatehas Huskvarna väikelinnas, Rootsis. Lisaks möödub käesoleval aastal 60 aastat Husqvarna kettsaagide tootmise alustamisest. Väikese kõrvalpõikena võib märkida, et esimesed Rootsi tehase tooted jõudsid Eestisse juba aastal 1700, kui Pärnus maabusid Husqvarna relvadega varustatud Karl XII väed, et alustada marssi Narva poole kohtumaks tsaar Peeter I vägedega. Relvi toodeti Husqvarnas lausa 1989. aastani.

1959. aastal algas Husqvarnas aga mootorsaagide ajastu, mis kestab siiani. Ja kuigi ettevõtte toodab on ka palju teisi kaupu, on Husqvarna Eestis tuntud eelkõige kui metsatööriistade tootja. Nende saed on hinnatud paljude metsameeste, sealhulgas ka alles ametit õppivate tulevaste metsameeste seas.

Koolis toimunud üritusel olid päevakangelasteks uhiuued saemudelid, mida üritusel osalejad said proovida erinevate tööde tegemiseks. „Eks aeg läheb edasi ja saedki järjest paremaks,“ tõdes kooli metsaülem Peep Arold. Saagi kiitis ka koolis metsakasvatust õppiv Pärnumaa mees Risto Oja. „ma väga kogenud mootorsaekasutaja ei ole, igapäevaselt metsas ei tegutse, nii et väga suurt võrdlusvõimalust ei ole, aga hea saag tundus küll,“ rääkis Risto. Risto oli ka see õnnelik, kes võitis osalejate vahel välja loositud uue Husqvarna 550 XP®G Mark II kettsae.

„Õpin metsakasvatust selleks, et edaspidi oskaks pere metsas majandada. Eks see saag hakkab ka seal tööle,“ sõnas õnnelik saevõitja sae tuleviku kohta.