Uudised

Rohkem pilte

Arboristiõppe projekt jõuab lõpule

Tunneli lõpus paistab valgus, mis tähendab, et arboristiõppe pikk  Erasmus+ arendusprojekt “Urban Tree Care for Sustainable Cities in the Baltic Sea Region” hakkab lõpule jõudma! Projekti juhtpartneriks oli Vilniuse Tööturuameti kutseõppekeskus, kus nähti vajadust arboristiõppe käivitamise järele. Kel janu, sel jalad – nii nad siis selle kaks aastat kestnud projekti kokku panidki, partneriteks lätlased, hollandlased, soomlased ja luuakad. Ekspertide rollis oli EAC (Euroopa puuhooldusnõukogu) inimesed. Olgu öeldud, et EAC-lased on tore rahvas, kellega saab tulevikuski ühist asja ajada.

Projekti põhitulemusteks oli:

  1. Partnerriikide õpetajakoolitus, mis pidi koosnema kolmest sessioonist, aga koosnes tegelikult viiest, kui ka euroopa puuhooldustöötaja eksamiks ettevalmistav konsultatsioon ja eksam ise koolituste hulka arvata.
  2. Õppematerjalide koostamine, kus kastanid tõi tulest välja EAC, toimetades kolm standardit kokku üheks vihikuks, mille siis iga partner oma rahvuskeelde tõlkis. Tõlgitud standarditeks olid Euroopa puuhooldusstandard, puude istutamisstandard ning tööohutusstandard. Need saavad peatselt olema kättesaadavad  eesti keelsetena kõigile asjast huvitatutele.
  3. Võimalus osaleda Euroopa puuhooldustöötaja (ETW - European Tree Worker) eksamil,  millest on võimalik snitti võtta meie kodumaise arboristide kutseeksami korraldamisel. Olgu öeldud, et ega meie eksami praktiline osa EAC korraldatavast väga erinegi, välja arvatud see, et suulisel intervjueerimisel on seal oluliselt suurem kaal kui meie eksamil. Intervjueerimise metoodikast oli küll palju õppida.
  4. Kirsiks tordil on aga see, et meie oma õpetaja, arboristikoolituse ülesehitamisel algusest peale osalenud Einar Must sai eksami kõikide osadega maha lausa mängeldes, ületades lati iga eksamiülesande sooritamisel mäekõrguselt. Et poleks põhjust arvata, et eksam kergete killast oli, siis olgu öeldud, et õhtul võttis naha puhtaks küürimine üksjagu aega. Oli ikka paras “kirves” küll, mistõttu ka läbisaanute protsent oli vaid 50.  

Projekti kohta üldiselt veel niipalju, et ka loodud kontaktid on väärt tulemus. Eriti õnnestunult tõestasime end EAC silmis, kellega koos tõenäoliselt läheme ka järgmisse projekti. Aga praegu on sellest vara rääkida – las projektiidee veidike küpseb!