Uudised

Rohkem pilte

Aasta viimane aktus oli pühendatud täiskasvanud õppijatele

Detsembrikuu algul toimus Luua metsanduskoolis aasta viimane lõpuaktus – koolitee sai läbi täiskasvanud õppijatel, kes omandasid puittaimede hindaja (meisterarborist), haljasalade hooldaja, maastikuehitaja, metsandusspetsialisti ja metsamasinate (harvester või forvarder) operaatori eriala.

Seekordse lõpetamise tegi eriliseks see, et kõik lõpetajad on juba täiskasvanud ja töötavad inimesed, kellest mitmed lõpetasid Luua metsanduskooli juba mitmendat korda – kes täiendas erialaseid oskusi, kes laiendas oma oskusi mõne uue erialaga. Täiskasvanute õpe on erilisem ka sellepoolest, et õpilased on motiveeritud, kuid ka takistusi võib õppe käigus rohkem ette tulla.

Õppima tulekuks on täiskasvanutel mitmeid erinevaid põhjusi. Oma teest Luua metsanduskoolis rääkis metsaomanik ja metsanduskonsulent, Eesti Erametsaliidu ja metsaühistu Ühinenud Metsaomanikud MTÜ juhatuste liige Olavi Udam.

Olavi on Luua metsanduskoolis õppinud metsandust ka aastaid tagasi, seejärel samal erialal ka Maaülikoolis. Hiljutisel aktusel anti talle üle aga harvestrioperaatori eriala lõpetamist kinnitav tunnistus. Miks otsustas hinnatud metsamees õppida masinameheks?

„No päris masinameheks ma praegu küll ei kavatse hakata,“ muheles Olavi küsimuse peale. „Alguses käisin ma siin ühte oma firma meest toetamas, aga siis hakkas mõte idanema, et õpin ikka ise ka. Üheltpoolt on sellel praktiline põhjus – meie pere metsad on FSC sertifikaadiga ning seal võib töötada vaid kutsetunnistusega masinamees. Aga teisalt tahtsin ma väga teada, mida ja kuidas praegused metsamasinate juhid õpivad. Vahel ikka juhtub mõni selline masinamees, kes töötab suure masinaga hoolimatult. Sõidab kraavid kinni ja lömastab kuklasepesi. Noh, need on need tüübid, kes tegelikult selles ametis ei peaks olema. Aga midagi tehakse valesti võibolla ka teadmatusest. Nüüd ma tean, et praegused masinamehed on õppinud ikka palju rohkem ja metsanduse koha pealt mitmekülgsemalt kui aastaid varem. Püüame ka Erametsaliiduga kaasa aidata, et metsamasinad oleksid heades kätes ja teeksid tööd, millega kõik rahule jääksid.“

Õppimist Luua metsanduskoolis hindab Olavi kõrgelt. „Töökohapõhine õpe on minusugusele ainuvõimalik variant, ei kujuta ette, kuidas saaksin kaks aastat iga päev koolis käia. Aga selline kord, et osa õpin ise, osa koolis, kodutöid teen kodus sobib õppimiseks hästi. Eks muidugi oli siin näha ka erinevusi õppijate vahel – paljud kümme-viisteist aastat töötanud mehed olid masinate koha pealt teistest kaugel ees. Aga samas jäid kodutööde tegemisega hätta – ei osanud neid vormistada ja teksti koostamine polnud ka ladus. Minule jälle andsid eelise just need oskused. Kuid väga hea, et Luua kool sellist õpet pakub. Õppinud mehi on metsa alati juurde vaja!“

Järgmine lõpuaktus toimub Luua metsanduskoolis tuleva aasta veebruaris.