Uudised

Luua Metsanduskool avas uue õppekeskuse ja õpilaskodu

Reedel, 29. oktoobril avas Luua Metsanduskool uue metsamasinate õppekeskuse ning ulatuslikult renoveeritud Luua mõisa teisele korrusele rajatud õpilaskodu.
 

Metsamasinajuhtide väljaõppe eest vastutavana on Luua Metsanduskool rajanud uue õppekeskusega nüüdisaegsed ja tänapäevase tehnoloogiaga varustatud keskkonna, kus saadakse keerukal erialal teoreetilised teadmised ning tehakse turvaliselt esmased praktilised katsetused.


Koolijuht Haana Zuba-Reinsalu sõnab: „Oleme võtnud südameasjaks, et Eesti metsades töötaksid põhjalikult õppinud professionaalid ning metsas tegutseks järjest vähem isetegevuslasi. Meie eesmärk on õpetada tarku otsuseid tegevaid inimesi, sest masin ei saa veel niipea inimesest targemaks. Avatava õppekeskusega oleme loonud nii noorte kui juba praktiseerivate masinajuhtide väljaõppeks parimad tingimused kogu Baltikumis, et nad õpiks tegema kaalutletud ja tarku otsuseid.“


„Kuna oleme ainus kool, kust väljub praktilise oskusega metsamees, siis võib öelda, et katame oma tarkusega üle poole Eestist ning meie juurde õppima tullakse Virust ja Võrust, Saaremaalt ja Tallinnast. Üha suurenev tung on tinginud vajaduse täiendavate ööbimiskohtade järele,“ sõnas Zuba-Reinsalu. Luua mõisahoone renoveerimisega rajatigi ajaloolise hoone teisele korrusele peamiselt täiskasvanud sessiooniõppurile mõeldud ühiselamu, kus on 37 voodikohta. Mõisa õpilaskodu toimib ka hostelina, kus saab vabade kohtade olemasolul kosutava une magada ka Jõgevamaale sattuv turist.


Mõisa teisel korrusel avati ka kunstikonkursi võidutöö „Inimloomus“, mille autoriteks on Vahram Muradyan ja Sveta Bogomolova. „Inimloomus“ mõtestab looduse ja inimese vahelist ühisosa. Puu ja inimese ainuomaseid tunnusmärke kõrvutav, võrdlev ning neid osalt kattuma panev töö sobib metsanduskooli õpilaskodusse, kus see kujundlikult visualiseerib metsa ja õppurite, tulevaste metsa eest hoolt kandjate vahel tekkivat sidet. Kunstikonkursi võidutöö kohta saab täpsemalt lugeda SIIT.


Metsamasinate õppekeskuse ehitushanke võitis KRC Ehitus OÜ, hoone ehitusmaksumus oli ligikaudu 682 000 eurot. Mõisahoone  ehitustööd teostas Tesron Ehitus OÜ, tööde maksumus oli ligi 1,4 miljonit eurot.
Luua Metsanduskool on ainus praktilist metsandusharidust andev kutseõppeasutus Eestis, kust sirguvad loodusvaldkonna tulevased tipptegijad.  Luua Metsanduskoolis õpib ligi 500 õpilast, töötab ligi 90 inimest ning õppida saab 10 erialal.

 

 

Avamise olulisemad hetked videopildis

Fotogalerii (fotode autor Tõnu Eller)

Mõisa õpilaskoduga saab lähemalt tutvuda siin

 

 

Allikas: Fotod Luua Metsanduskool (Tõnu Eller) ja Riigi Kinnisvara (Tarmo Haud)