Uudised

Luua Metsanduskool suurendab koostöös jahimeestega ohutust sõiduteedel

Laupäeval, 02. aprillil toimus Luua jahimeeste nimekirja kuuluvad jahimeeste aastakoosolek, kus vaadati tagasi möödunud jahiaastale ja arutati, mis ees ootab. Jahiaasta kokkuvõtteks võib öelda, et põtrade ja metskitsede populatsioon on piirkonnas tugev. Metssigade arvukus pole peale sigade aafrika katku taastunud ja püsivat karja meie maadel sellel aastal ei olnud. Suurkiskjate vaatluste kohaselt esineb erinevas vanuses ja suuruses karusid ja ilveseid. Huntide pesitsust erinevalt eelmistest aastatest ei fikseeritud.

Jätkuvaks mureks on metsloomade poolt põhjustatud liiklusõnnetused ja seda ennekõike Jõhvi-Tartu maanteel, kus liiklussagedus aasta-aastalt on kasvanud. Luua Metsanduskool otsustas liituda IF kindlustuse ja Eesti Jahimeeste Seltsi poolt koordineeritava projektiga „Ulukid teel“ ning peale koosoleku lõppu suunduti objektile, et paigaldada teeäärsetele postidele reflektorid, mis aitavad hämaral ja pimedal ajal peegeldada lähenevate autotulede valgust ning seda märgates ei jookse metsloom loodetavasti sõiduteele. Reflektoritega sai kaetud 4-kilomeetrine lõik Saare kõrtsist kuni Särje bussipeatuseni - osa teelõigust on jahimaa piiriks Kullavere jahiseltsiga, mistõttu olid paigaldamisel abiks ka sealse piirkonna tublid jahimehed.

"Järgnevate aastate statistika näitab, kui suur kasu reflektoritest hämaral ja pimedal ajal on. Hoides antud lõigul ära kasvõi ühe õnnetuse aastas, on ettevõtmine korda läinud," sõnas Luua Metsanduskooli metsaülem ning aktiivne jahimees Peep Arold.