Uudised

Rohkem pilte

Välismaalased Luual: õpirändes noored hindavad Luua praktilisust

Märtsi keskpaigas saabusid Luuale sloveenlased Postonja metsanduskoolist ning alates kaheks nädalaks aianduseriala õpilased Vabi koolist, Belgiast. Belgias on aiandus hinnatud ja küllaltki populaarne, sest see valdkond vajab palju töötajaid. Õppetöö on sealses koolis korraldatud nii, et kohe alguses saadakse palju praktilisi kogemusi ja kinnistatakse õpitut päriselus - koolis käiakse 4 päeva ning reedeti on õpilased oma kodukohas ettevõtetes praktikal.

 

Metsanduskooli meiega sarnases mõttes Vabi kooli õpetaja Sam Dekeersschieteri sõnutsi Belgias ei olegi. Belgia metsad on meie omadest erinevad ning ehkki peamiselt aiandust õppides metsandusega kokku ei puututa, on siinsete metsade nägemine ja metsamajanduslikud praktilised tegevused neile väga muljet avaldanud. Õpetaja Sam sõnab, et ta on Luual käinud korduvalt – püüab meenutada ning arvab, et on Luual juba kaheksandat korda. Just praktiline programm ja võimalus oma kätega tegevused läbi katsetada, on õpetajale andnud julgust siia igal aastal uued noormehed kaasa kutsuda, et poisid uusi kogemusi saaksid ja nende silmad särama lööksid.

 

Paari nädala jooksul tutvuvadki välismaalt külla sõitnud noored nii Eesti loodusega matkates Endla rabas, saavad põhilisi teadmisi meie metsandusest ja Luual toimuvast – näiteks saavad ülevaate droonide kasutamisest metsanduses. Sel korral on hea võimalus kaasa elada ka kooli kutsevõistlustele. Suure osa ajast saavad nad praktiliselt harjutada nii puutööd, saega töötamist kui panna end proovile simulaatoritel ja masinatrenažööridel.

 

Räägime Vabi õpetaja Samiga praktikahoones, kui 3 noormeest parajasti simulaatoritel ja trenažööridel masinaga töötamist harjutavad ning teine osa grupist tutvub õues metsamasinate õppeväljakuga. Masina sujuva liikumise põhjal on näha, et päris algajatega belglaste puhul tegemist ei ole. Uurides, kuidas poistel masinavilumus nii suur on, lausub õpetaja, et kodus on poisid harjutanud tõstukitel ning kangisüsteem on metsamasinatega sarnane – siin tuleb juurde vaid metsanduslik osa, kuid kätes on juba teatud vilumus ja oskus masinaga arvestada.

 

Kõige muljetavaldavam ongi õpetaja Sami sõnutsi meie metsad ning nendes toimuv praktiline töö – mürisevad saed ning võimsad metsamasinad panevad iga noormehe südame põksuma ning nendega töötamine on huvitav, andes juurde midagi, millega nad koduses õppes kokku ei puutu. Õpetaja näitab elavalt, kuidas alguses saavad poisid selgeks umbes käevarre jämeduse puu langetamise, kuid paaripäevase välipraktika lõpuks ei ulata enam langetatud puul ümbert kinni võtmagi. Kui juba õpetaja silm poiste tundeid kirjeldades nõndaviisi särab, võib vaid ette kujutada noorte kaasahaaravaid ja eluks ajaks meelde jäävaid emotsioone. Küllap see nad taas ja taas meie juurde tagasi toobki!