Uudised

Rohkem pilte

Näitus „Kaks meest – kaks hüljest“ Luua metsanduskoolis

Uut õppeaastat alustab Luua Metsanduskool ka uue näitusega kooli sööklas. Meie matkajuhtide teise kursuse õppurid, loodusfotograafid Jarek Jõepera ja Kaido Haagen panid seal üles oma mõned aastad tagasi koostatud näituse  „Kaks mees, kaks hüljest“.

Kaido ja Jarek panid näituse oma hülgepiltidest kokku 2014. aastal, kui oli viiriaasta. Piltidel on näha meie vetes elavad kaks hülgeliiki – viigerhüljes ja hallhüljes. Paljud ülesvõtted on saadud meeste retkedelt koos hülgeuurijatega.

Viigerhüljes on arktilise mere tulnukas, kes on elanud meie randades juba ammustest aegadest. Nende arvukus on aga vähenemas, mille üheks põhjuseks on järjest sagenevad jäävaesed talved, mis kahandavad paljunemiseks sobilikke võimalusi Eesti vetes arvatakse elavat umbes 1000 looma. Viigerhüljes kuulub kaitstavate liikide teise kategooriasse.

Hallhülgel  läheb viigrist veidi paremini, ta on kolmanda kaitsekategooria liik. Pehmetele talvedele peab hallhüljes vastu paremini kui viiger, jää puudumisel poegib ta saartel ja laidudel. Nõnda on hallhülge arvukus ka tasapisi kasvama hakanud. Eesti vetes üle 5000 hallhülge.

Kaido Haagen on Eesti parimaid veealuse maailma pildistajaid. Kaidot on pärjatud mitmete auhindadega, sealhulgas Baltikumi loodusfoto grand prix aastal 2011.

Jarek Jõepera on kirglik loodusfotograaf ja võitnud mitmeid kõrgemaid Looduse Aasta Foto konkursi auhindu, sealhulgas Looduse Aasta Foto grand prix aastatel 2009 ja 2017.