Uudised

Rohkem pilte

Mõisas ja sööklas on vaatamiseks Rein Marani fotonäitus „Hõimude hällimail"

1. veebruarist kuni 22. märtsini on Luua Metsanduskoolis külas Eesti Rahva Muuseumi ja filmimees Rein Marani koostöös valminud fotonäitus „Hõimude hällimail“. Fotod on huvilistele vaatamiseks üles seatud Luua mõisa saali ning kooli sööklaruumidesse. Marani 90. sünnipäeva tähistamiseks välja antud fotomappi saab sirvida Luua Metsanduskooli raamatukogus.

 

Fotonäituse tutvustuseks sõnab ERM järgmist: VIII soome-ugri maailmakongressi jaoks tehtud näituse fotod  on üles võetud Lennart Meri filmiekspeditsioonidelt ajal, mil Rein Maran oli kaasas operaatorina. Eesti Rahva Muuseumile hoiule antud unikaalsed jäädvustused täiendavad püsinäituse „Uurali kaja“ teemasid, näitusekataloogist saab esmakordselt  lugeda ka väljavõtteid Rein Marani ekspeditsioonipäevikust. Tundliku ja tähelepaneliku objektiivi ette on jäänud loodusvaateid, ilmekaid portreesid, maastiku avarust, aga võib ka täheldada Marani oskust märgata soome-ugri inimese argielu detaile.


Rein Maran on öelnud: „Ärge oodake sellelt näituselt fotokunsti avastusi või tõsiteaduslikke etnograafilisi dokumente. Need on näpsatud parajasti siis, kui käed-jalad ja silm olid vabad filmikaamerast. „Linnutee tuulte“ poolteist aastat (1976–1977) kestnud matkadel ei olnud niisuguseid hetki palju. Vaevalt nendele fotodele jäädvustatud inimestest keegi enam elavate kirjas on. Ka enamik nende kodupaikadest on tsivilisatsiooni surve all tundmatuseni muutunud.  Ühest kännust oleme võrsunud ja erinevatesse keskkondadesse juurdunud, muutnud keskkonda ja muutunud ise, viimasel sajandil enam kui esimestel kokku. Lääts otsis latvu, jalg komistas juurtele. Vahest uurali hõimu juurtele?"


Näitusega tutvumist soovitame alustada Luua Metsanduskooli raamatukogust (vaata lahtiolekuaegu siit), kus saab kokku leppida ka mõisas asuva näituse külastamise. Teine osa näitusest paikneb sööklas, mis on avatud tööpäevadel kl 11-14.


Näituse kuraator: Kristjan Raba
Kataloogi kujundus: Marje Eelma/Tuumik
Toimetaja: Tuuli Kaalep
Täname: Rein Marani perekond, Enn Säde, Silli Peedosk ja Eesti Kultuurkapital.


 

Sündmuse päisefoto (ERM Fk 1926:36) autor on Aado Lintrop, pildil Rein Maran ja Lennart Meri.